Hypotheekvormen en rentevaste periode: wat moet je kiezen?

Als je een huis koopt, mag je de hypotheekrente aftrekken als je belastingaangifte doet. Daar gelden wel regels voor. Zo moet je jouw hypotheek volgens een strak schema aflossen. Je kunt kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. 

huis, gezin, man, vrouw, kind, hypotheek, verhuizen
Nieuws
Datum: 20-03-2023

20 maart 2023

Het recht op renteaftrek geldt bij nieuwe hypotheken voor hooguit 30 jaar. De maximale aftrek is dit belastingjaar 36,93%. Je hebt dus maximaal € 369 belastingvoordeel per € 1.000 hypotheekrente die je in 2023 betaalt.

Annuïteitenhypotheek

Als je kiest voor een annuïteitenhypotheek, betaal je over de hele looptijd van de hypotheek elke maand hetzelfde bedrag. Met een deel ervan los je de lening af, de rest is rente. In eerste instantie is het aflossingsdeel klein en het rentedeel groot. Naarmate de tijd verstrijkt, bestaat het bedrag voor een steeds groter deel uit aflossing.

Lineaire hypotheek

Met een lineaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag om je hypotheek af te lossen. Daarnaast betaal je rente. Hierdoor zijn je maandlasten in het begin relatief hoog. Je moet dan immers rente betalen over de gehele lening. Des te meer je hebt afgelost, des te minder rente je nog hoeft te betalen. Je maandlasten worden gedurende de looptijd dus telkens een beetje lager.

Aflossingsvrije hypotheek

Je kunt er ook voor kiezen om je huis deels met een aflossingsvrije hypotheek te financieren. Dit deel mag maximaal 50% zijn van de waarde van de woning. Het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is de lagere bruto maandlast. Maar pas op: als je jouw aflossingsvrije hypotheek na 2012 hebt afgesloten, mag je de hypotheekrente niet aftrekken. Bovendien los je niets af, terwijl je de lening uiteindelijk wel moet terugbetalen.

Hypotheek van vóór 2013

Heb jij een hypotheek die vóór 2013 is afgesloten? Dan blijven de voorwaarden gelden die er toen waren en mag je de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken. Ook als het om een spaar- of levenhypotheek gaat. Zo’n andere hypotheek kun je vaak meeverhuizen als je een andere woning koopt. Wil je daar meer over weten? Neem dan even contact op met een Erkend Financieel Adviseur.

Rentevaste periode

Toen de hypotheekrente nog extreem laag was, hebben veel huiseigenaren hun rente vastgezet voor een periode van 15, 20 en soms wel 30 jaar. Het voordeel van het langer vastzetten van de rente is dat je precies weet waar je financieel aan toe bent. 

Er zit ook een nadeel aan. Als je iets wilt veranderen aan je lopende hypotheek tijdens de rentevaste periode, kan het zijn dat je een boete moet betalen aan de bank. Afhankelijk van het hypotheekbedrag en de nog resterende periode waarin de rente vast staat, kan die flink oplopen.

Maatwerk

De keuze voor een hypotheekvorm en een rentevaste periode is altijd maatwerk. Wil je weten wat het beste bij jou past? Neem dan contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, ben ik expert op het gebied van hypotheken. Ik help je graag om de beste optie voor jou te vinden.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag