Angst voor bankencrisis zorgt voor verlaging hypotheekrentes

Tegen de trend in is de hypotheekrente in de afgelopen weken iets gedaald. Het is een reactie op de problemen bij enkele internationale banken. Toch is het opmerkelijk dat de daling al zo snel inzet.

Huizenmarkt, verlaging hypotheekrentes
Nieuws
Datum: 30-03-2023

Halverwege deze maand ging de Amerikaanse Silicon Valley Bank failliet en kort daarna bleek Credit Suisse in Zwitserland problemen te hebben. Ook Deutsche Bank kwam onder een vergrootglas te liggen. Uit angst voor een nieuwe bakencrisis reageerden de financiƫle markten direct, waardoor de kapitaalrente snel daalde.

Razendsnel

Normaal gesproken heeft een dergelijke rentedaling pas na verloop van tijd effect op de hypotheekrente. Nu besloten veel hypotheekverstrekkers razendsnel om de hypotheekrente aan te passen. Het gaat daarbij over het algemeen om verlagingen van 0,10% tot 0,25%, met een enkele uitschieter tot wel 0,70%.

Concurrentie

De snelle reactie is het gevolg van de concurrentie op de hypotheekmarkt. Die is in het afgelopen jaar flink toegenomen. Mede door de hogere rente is er veel minder vraag naar hypotheken, waardoor banken in een veel kleinere vijver vissen dan in het recente verleden.

Mogelijk voordeel voor potentiƫle huizenkopers

Als u van plan bent om op korte termijn een (nieuwe) hypotheek af te sluiten, kan het slim zijn om nu actie te ondernemen. Afhankelijk van de bank waar u een offerte aanvraagt, is deze namelijk twee tot negen maanden geldig. Mocht de hypotheekrente op korte termijn weer stijgen (wat niet ondenkbaar is), dan kunt u misschien toch profiteren van deze renteverlaging.

Meer informatie

Wilt u daar meer over weten of wilt u direct een offerte opvragen? Neem dan contact met ons op. Als uw vertrouwde hypotheekadviseur helpen we u graag om de beste hypotheek tegen de scherpste rente te vinden.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag