Rente fors omhoog in strijd tegen inflatie

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de drie belangrijkste rentetarieven verhoogt met 0,75%. Dat is de grootste rentestijging sinds de introductie van de euro. Met de maatregel wil de ECB de hoge inflatie tegengaan.

Een evenwichtsbalk met aan de rechterkant een stapel geld en aan de linkerkant een hand die de evenwichtsbalk vasthoudt
Nieuws
Datum: 12-09-2022

Het is de tweede verhoging in korte tijd. In juli stegen de tarieven al met 0,5%. De hoop is dat deze aanpassingen de economie vertragen. Als dat gebeurt, zullen de prijzen minder hard stijgen dan de afgelopen maanden het geval was.

Financiële problemen

Het rentebesluit geeft aan dat de centrale bank het erg belangrijk vindt om de inflatie terug te dringen. Steeds meer huishoudens in Europa dreigen in financiële problemen te komen als gevolg van torenhoge energierekeningen en steeds duurdere boodschappen.

Recessie

Het vertragen van de economie heeft ook negatieve kanten. Het kan betekenen dat de recessie, die al enige tijd wordt voorspeld, dieper wordt. Als dat scenario uitkomt, bestaat de kans dat de werkloosheid oploopt en er meer bedrijven failliet gaan.

Verder verhogen

Of dit daadwerkelijk gebeurt, is moeilijk te voorspellen. De ECB stuurt aan op een ‘normale’ inflatie van ongeveer 2% in 2023 of 2024. Nu ligt die in veel Europese landen boven de 10%. Om dat doel te bereiken, zal de centrale bank de rente in de komende maanden waarschijnlijk verder verhogen tot 2% of 2,5%, verwachten analisten.

Consumenten

Ook consumenten zullen de gevolgen van de rentestijging gaan merken. De tarieven werken namelijk door in andere rentepercentages, zoals die van hypotheken en leningen. Of ook de spaarrentes omhoog gaan, valt echter te bezien. De meeste grote banken lijken niet van plan om dit op korte termijn te doen.

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit artikel? Laat het ons gerust weten, we helpen u graag.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag