Zó help je kinderen bij het kopen van een eerste huis!

Veel ouders willen hun kinderen graag helpen bij het kopen van hun eerste huis. Overweeg jij dat ook? Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. De meest gebruikelijke zijn schenken, lenen en garant staan. In dit artikel staan we stil bij deze mogelijkheden.

Gelukkig familie ontspannen op het veld
Nieuws
Datum: 09-07-2024

9 juli 2024

Een populaire manier om te helpen bij de aankoop van een eerste koophuis, is geld schenken. Hoewel de 'jubelton' niet meer bestaat, mag je nog altijd eenmalig een bedrag van bijna € 32.000 belastingvrij schenken aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Zo kun je ze een flinke duw in de rug geven, zonder de belastingdienst te spekken.

Is je kind ouder dan 40 of heb je al zo'n eenmalige schenking gedaan? Dan mag je je kind elk jaar nog ruim € 6.600 geven zonder dat daarover belasting wordt geheven.

Het grootste voordeel van schenken is dat je kind direct eigen vermogen heeft. Dit kan helpen om een huis in een hogere prijsklasse te kopen, een verbouwing te realiseren of de hypotheeklasten te verlagen.

Geld uitlenen

Een andere optie is om geld te lenen aan je kind. Dit kan onder andere via een zogeheten familiehypotheek. Die kan voordelig zijn voor beide partijen. Jij krijgt rente op je geld en je kind heeft een (extra) lening zonder tussenkomst van een bank. En als jullie alles volgens de regels doen, mag je kind de betaalde rente gewoon aftrekken.

Het is wel belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Zet alles op papier en zorg dat beide partijen weten wat de voorwaarden zijn. Denk aan de looptijd, het rentepercentage en hoe de aflossingen worden gedaan. Het kan verstandig zijn om dit vast te laten leggen bij een notaris. Zo voorkom je misverstanden en problemen in de toekomst.

Een nadeel van een familiehypotheek kan zijn dat je meer moet betalen in box 3. Als je geld uitleent, valt dat namelijk onder een hoger belastingpercentage. Laat dat dus goed onderzoeken.

Advies van een Erkend Hypotheekadviseur

Allebei de opties hebben voor- en nadelen. Denk daarom goed na over wat het beste bij jullie past. Het kan best lastig zijn om te bepalen wat de beste manier is. Daarom is het slim om een afspraak met me te maken. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, kan ik de scenario's voor je op een rij zetten en doorrekenen, zodat jij de keuze kunt maken die het beste past. Zo weet je zeker dat je de juiste beslissing neemt voor jou en je kind.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag